6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Χωρίζω

Η διάσταση δεν προκαλεί αυτή καθεαυτή κακό στα παιδιά μας. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά μας είναι ο βαθμός, η ένταση της σύγκρουσης ανάμεσα στους γονείς που βιώνουν τα παιδιά. Το γεγονός αυτό είναι παγκοσμίως παραδεκτό ότι είναι πολύ επιζήμιο για τα παιδιά.
Ας σκεφτούμε τα παιδιά μας.
Ας μάθουμε τρόπους διαχείρισης των διαφορών μας με τον άλλο γονέα έτσι ώστε να ανατρέφουμε μαζί τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό μέλλον για τα παιδιά μας. Η οικογενειακή μεσολάβηση έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει να το πετύχετε. Υπάρχουν επίσης εκπαιδευμένοι μεσολαβητές που μπορούν να μιλήσουν με τα παιδιά.

 • ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

  Σκέφτεσαι το διαζύγιο;

  Σχεδόν όλοι όσοι παντρεύονται προσδοκούν έναν ευτυχισμένο γάμο που θα διαρκέσει μια ζωή. Τα ποσοστά διαζυγίου ωστόσο, δείχνουν ότι αρκετοί γάμοι φτάνουν στο διαζύγιο. Για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, πιθανώς να έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να χωρίσεις. Πιθανώς να προβληματίζεσαι για τη σχέση σου με την/τον σύζυγό σου και αυτό να σου απορροφάει αρκετή από την συναισθηματική, πνευματική ή και σωματική σου δύναμη. Ίσως και να βιώνεις και σοβαρά προβλήματα εντός του γάμου όπως απιστία, βία ή εξάρτηση. Ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως γνωρίζουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρεις την απόφαση να χωρίσεις και να προχωρήσεις στη διαδικασία του διαζυγίου και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.

  Υπάρχει «καλό» διαζύγιο;

  Το διαζύγιο είναι ένα από τα πιο δύσκολα και οδυνηρά πράγματα που θα κληθείτε να κάνετε στη ζωή σας. Και φυσικά οι δυσκολίες αφορούν όλη την οικογένεια, εσένα το/τη σύζυγο σου και τα παιδιά. Όμως υπάρχουν διαζύγια που αποφασίζονται και ολοκληρώνονται με έναν λειτουργικό τρόπο, θέτοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών και μεριμνώντας ουσιαστικά για την προστασία τους.

  Να μείνω μαζί της/του για τα παιδιά;

  Δεν υπάρχει κανόνας. Ο γάμος και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά είναι κάτι που αξίζει να προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις. Όμως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στα παιδιά είναι να υπάρχει μια έντονη και διαρκής διαμάχη και οι γονείς να μένουν μαζί. Το διαζύγιο μπορεί να είναι καλύτερο από μια βαθειά συγκρουσιακή σχέση μεταξύ των γονιών.

  Το διαζύγιο είναι πάντα κακό για τα παιδιά;

  Όταν το διαζύγιο γίνεται με ωριμότητα, ουσιαστικά αποτελεί μόνο μια αλλαγή σχέσης μεταξύ των γονέων. Οι γονείς από παντρεμένοι περνούν σε μια κατάσταση συνεργασίας στο γονεϊκό ρόλο. Όταν οι γονείς θέτουν πραγματικά σε προτεραιότητα τα παιδιά και εργάζονται από κοινού για να βρεθούν λύσεις, οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρότερες και μακροπρόθεσμα έχουν εξίσου καλές επιδόσεις με τα παιδιά παντρεμένων γονιών.

  Δε μπορώ να του/της μιλήσω. Πως θα συνεργαστώ μαζί του/της;

  Αυτή τη στιγμή πιθανώς να κυριαρχεί ο θυμός και η αντιπαλότητα. Είναι κατανοητό και αναμενόμενο. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια δυσάρεστη κατάσταση της ζωής σου. Αν είναι αποφασισμένος ο χωρισμός, το πιο βοηθητικό για σένα είναι να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση ως κάτι δεδομένο. Να αποδεχτείς αυτό που συμβαίνει ως μια πρόκληση και να προσπαθήσεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για τον εαυτό σου και τα παιδιά σου θέτοντας σε προτεραιότητα τα πραγματικά σημαντικά θέματα.

  Δυσκολεύομαι να το διαχειριστώ όλο αυτό. Που μπορώ να βρω υποστήριξη.

  Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη για υποστήριξη και βοήθεια σε τέτοιες καταστάσεις. Η βοήθεια μπορεί να έρθει από διάφορες πηγές (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι) και σε διάφορες μορφές (ψυχολογική, οικονομική, πρακτική). Αν βλέπεις ότι οι καταστάσεις και τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα που δε μπορείς να τα διαχειριστείς με την υποστήριξη που έχεις, ενδεχομένως να σε βοηθήσει η επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

  Τι υποστήριξη προσφέρει το ΓΟΝ.ΙΣ.

  Το ΓΟΝ.ΙΣ. προσφέρει υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο χωρίς κόστος. Διαθέτει ειδικούς σε διάφορους τομείς (ψυχολόγους, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς), οι οποίοι θα ακούσουν τη δική σου περίπτωση και θα σου προσφέρουν την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους. Επίσης το ΓΟΝ.ΙΣ. μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας φορέας μεσολάβησης με το/τη σύντροφό σου, προκειμένου να βοηθηθούν και τα δύο μέρη προς όφελος των παιδιών.

  Τι είναι η μεσολάβηση

  Ίσως έχεις σκεφτεί κατά τη διάρκεια της διαφωνίας με το/τη σύντροφό σου ότι θα ήθελες να υπάρχει κάποιος που θα σας έλεγε ποιος έχει δίκιο ή ποιος φταίει. Ίσως το έχει σκεφτεί και ο/η σύντροφό σου. Η μεσολάβηση όμως δεν είναι δικαστήριο. Στη μεσολάβηση ο ειδικός θα επιχειρήσει να αναδείξει τις προτεραιότητες και να συμβάλει στη δημιουργία μιας σχέσης συνεργασίας για το μέλλον του παιδιού.

  Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, η μεσολάβηση έχει θεσπιστεί ως υποχρεωτική διαδικασία για το ζευγάρι με παιδιά πριν την εξέταση της αιτήσεως διαζυγίου από το δικαστήριο.

   

  Συμπεράσματα:

  Πριν καταλήξεις ότι η διάσταση είναι η μοναδική επιλογή και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, να είσαι σίγουρος/η ότι έχεις εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές.

  Αν ξεκινάς τη διαδικασία του χωρισμού να θυμάσαι ότι:

  • Ο γονιός είναι για πάντα, είτε το ζευγάρι ζει μαζί είτε χωριστά.

  • Είσαι ο πατέρας τους ή η μητέρα τους ακόμη κι όταν δεν ζεις μαζί με τα παιδιά.

  • Είναι ο πατέρας τους ή η μητέρα τους ακόμη κι όταν δεν ζει μαζί με τα παιδιά.

  • Τα παιδιά ωφελούνται τα μέγιστα όταν ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους.

  • Είτε έχεις παιδιά είτε όχι μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από ειδικούς για να διαμορφώσουν μια νέα σχέση μεταξύ σας.

  • Η ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι μπορεί να μειωθεί με τη μεσολάβηση τρίτου.


   

 • ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΟ ΘΥΜΟ ΜΟΥ;

  Επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ό,τι είναι σημαντικό αντί να ανησυχούμε για κάθε τι ασήμαντο που μας καταβάλλει:

  • Θέτουμε προτεραιότητα τα αισθήματα των παιδιών μας

  • Σκεφτόμαστε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας

  • Δε συζητούμε μπροστά στα παιδιά

  Προσπαθούμε να εντοπίσουμε αν αυτό που προκαλεί το θυμό μας συμβαίνει τώρα ή έχει να κάνει με κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. Υπάρχει βοήθεια για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το θυμό και το άγχος μας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

 Ήταν πολύ χρήσιμο που σας γνώρισα όλους, εισηγήτριες, μέλη και συμμετέχοντες! Γέμισα γνώσεις και θετικά συναισθήματα. Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς για την προσφορά σας και τη φιλοξενία!

Βίβιαν Αντωνοπούλου

 Πραγματικά ένα πολύ καλό βιωματικό σεμινάριο. Συγχαρητήρια! Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Μαρία Λούβρου

 Ήταν μια πολύ όμορφη και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Νοιώθω ότι φεύγω από εδώ με πολλά εφόδια και πολύ πιο καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσω καταστάσεις που αφορούν το διαζύγιο και το παιδί. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ηλιάνα

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας, δηλαδή την επιδίωξη του αυτονόητου. Την ίση και ισορροπημένη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών. Και το κυριότερο την επίρρωση του πραγματικού και αναγκαίου ρόλου του πατέρα, μετά το χωρισμό.

Καλπίδου Ελισσάβετ

Πολύ καλή προσπάθεια. Πέρασα πολύ όμορφα και κάλυψα πολλά κενά. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας!

Χρυσούλα Αλειφέρη