Ο ΓΟΝ.ΙΣ συμμετείχε για ακόμα μια φορά μαζί με 24 προσκεκλημένους πιστοποιημένους κοινωνικούς φορείς στη δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό σχέδιο δράσης για τα Δικαιώματα του παιδιού. Αφορά όλα τα Υπουργεία με συντονισμό και εισήγηση του ΥΔΔΑΔ. Σε αυτό το σχέδιο μεταξύ άλλων εντάσσεται και η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΔΔΑΔ για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου.
Ο ΓΟΝ.ΙΣ εργάζεται με τους εθελοντές του εδώ και χρόνια με συνέπεια και σοβαρότητα προς την κατεύθυνση της γενικής εφαρμογής της συν-άσκησης της γονικής μέριμνας/επιμέλειας.
Εισηγητές στη διαβούλευση ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, η βοηθός συνήγορος του πολίτη-κύκλος των δικαιωμάτων του παιδιού, ο διευθυντής του ινστιτούτου υγείας του παιδιού.
Ο κος Υπουργός άκουσε για ακόμα μια φορά από την κοινωνία των πολιτών αλλά και την συνήγορο του παιδιού την άμεση ανάγκη για την κοινή ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς. Αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει κάνει χρόνια τώρα ο ΓΟΝ.ΙΣ. στην ελληνική κοινωνία και στους θεσμούς, της μετατόπισης αλλά και της εξέλιξης του κοινωνικού γίγνεσθαι.
Κάθε φορέας τοποθετήθηκε στο αντικείμενο που τον αφορά.
Ο ΓΟΝ.ΙΣ στην πρόταση του για ακόμα μια φορά έθεσε τα εξής
Α) Συχνές Παραβιάσεις των δικαστικών αποφάσεων των πολιτικών Δικαστηρίων περί επικοινωνίας γονέων – ανηλίκων τέκνων (στοιχεία ΓΑΔΑ - κλήσεις στην Άμεση Δράση Αττικής )
Β) Ανυπαρξία μηχανισμών εφαρμογής (αναγκαστικής εκτέλεσης) των παραπάνω αποφάσεων.
Γ) Συνθήκες Μη φιλικής Δικαιοσύνης για τα παιδιά .
Δ) Έλλειψη εφαρμογής καλών πρακτικών σε φορείς της κεντρικής Κυβέρνησης και άγνοια του τρόπου εφαρμογής των αρχών της ΔΣΔΠ.
Ε) Καθυστέρηση ή και αδιαφορία στην ενσωμάτωση οδηγιών και ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τον ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών.
Ο ΓΟΝ.ΙΣ. πρότεινε ως άμεσα και επείγοντα μέτρα για την προστασία του παιδιού
α) Δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου με εξειδικευμένους Δικαστές Πλαισιωμένους από ειδικούς συμβούλους πραγματογνώμονες
β) Αλλαγή του τρόπου και του τόπου διεξαγωγής των Αστικών /Ποινικών Δικών που αφορούν παιδιά και οικογένειες, ώστε να γίνει η Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά.
γ) Αλλαγή άρθρων του αστικού κώδικα ώστε να καταστεί η κοινή επιμέλεια ο κύριος κάνονας δικαίου, ώστε ακόμα και όταν οι γονείς χωρίζουν ως ζευγάρι να μην χωρίζουν και από τα παιδιά τους.
δ) Μέτρα για την Βία κατά των παιδιών συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης και της παραμέλησης (Υιοθέτηση πρωτοκόλλων για την διαχείριση της κακοποίησης/παραμέλησης και τη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Διαχείριση περιστατικών κακοποίησης & παραμέλησης παιδιών,ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη έγκαιρη διερεύνηση, άμεση διάγνωση και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών. κ.α.)
Παρέμβαση έγινε από το ΓΟΝ.ΙΣ. στον υπό σύσταση θεσμό του “Σπιτιού του Παιδιού” όπου θα γίνεται φιλοξενία παιδιών και κατάθεση ενώπιον των ανακριτικών υπαλλήλων αλλά δια ειδικού σε δίκη που εμπλέκεται το παιδί.
Με τις προτάσεις μας ελπίζουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή της Ελληνικής πραγματικότητας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόσμου κατάλληλου για τα παιδιά. Ενός κόσμου με θεσμούς και αξίες που θα εμπνέουν και θα κατευθύνουν τα παιδιά μας. Ενός κόσμου κατάλληλου για όλα τα παιδιά που μέσα από τα Δικαιώματα που τους παρέχονται και τη σωστή παιδεία θα αναγνωρίσουν τις υποχρεώσεις τους. Τότε βάσιμα θα μπορούμε να προσδοκούμε σε ένα πολύ ανθρώπινο, πολύ καλύτερο μέλλον, συνεχώς βελτιούμενο.
Επένδυση στα παιδιά σημαίνει επένδυση στο μέλλον.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Θα μας ενδιέφερε η άποψή σας για το παραπάνω κείμενο.