6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Δικαστικές Αποφάσεις σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας

εκτελεστότητα σε κράτη μέλη της ΕΕ

 

 

Ο παρών κανονισμός αφορά τις αστικές διαδικασίες σχετικά με το διαζύγιο, τον δικαστικό χωρισμό ή την ακύρωση ενός γάμου, καθώς επίσης και όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη γονική μέριμνα. Ως γονική μέριμνα ορίζεται το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ως προς το πρόσωπο ή την περιουσία ενός τέκνου. Για να διασφαλισθεί η ισότητα όλων των τέκνων, ο κανονισμός καλύπτει όλες τις αποφάσεις που αναφέρονται στη γονική μέριμνα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων προστασίας του τέκνου, ανεξάρτητα από τυχόν σχέση με γαμική διαδικασία.

  Προτεραιότητα: Τα δικαιώματα του παιδιού
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εκτιμά ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας το δικαίωμα του τέκνου να διατηρεί τακτικές σχέσεις με καθέναν από τους δύο γονείς του. Γι’ αυτό, το τέκνο έχει το δικαίωμα να εκφράζεται σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται με τη γονική μέριμνα και το αφορά, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας και της ωριμότητάς του.

Ο κανονισμός θεσπίζει ένα σύστημα πλήρες όσον αφορά τη διεθνή δικαιοδοσία. Όσον αφορά το διαζύγιο, ο κανονισμός αναπαράγει τους κανόνες δικαιοδοσίας του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1347/2000.

 


Μια απόφαση που εκδίδεται σε ένα κράτος μέλος αναγνωρίζεται σε ένα άλλο κράτος μέλος χωρίς να απαιτείται καμία ειδική διαδικασία.

Μια απόφαση που εκδίδεται σε ένα κράτος μέλος και είναι εκτελεστή σε αυτό το κράτος μέλος μπορεί να εκτελεστεί σε άλλο κράτος μέλος αφού κηρυχθεί εκτελεστή με αίτηση κάθε ενδιαφερομένου. Η αίτηση για την κήρυξη εκτελεστότητας υποβάλλεται στο δικαστήριο που προβλέπεται στον κατάλογο με τίτλο Αναζήτηση δικαστηρίου για την υποβολή αίτησης. Η προσφυγή εναντίον της απόφασης σχετικά με την αίτηση για την κήρυξη εκτελεστότητας ασκείται στο δικαστήριο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τίτλο Αναζήτηση δικαστηρίου για την άσκηση προσφυγής.

 



                   Δείτε όλο το κείμενο του κανονισμού πατώντας εδώ

 


Οι αποφάσεις για το δικαίωμα επικοινωνίας και οι αποφάσεις για την επιστροφή του παιδιού αναγνωρίζονται και εκτελούνται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς να απαιτείται κήρυξη εκτελεστότητας, υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από σχετικό πιστοποιητικό.

Ο κανονισμός εφαρμόζεται μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εξαίρεση της Δανίας. Κάθε κράτος μέλος ορίζει τουλάχιστον μια κεντρική αρχή η οποία παρέχει συνδρομή όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού. Οι πληροφορίες που παρέχει η Κροατία για τη δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις διατίθενται στη διαδικτυακή πύλη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

  Tα σχετικά έντυπα είναι διαθέσιμα μόνο μέσω της ευρωπαϊκής δικτυακής πύλης "e-Justice".

 

 

 

              Συμπληρώστε τα σχετικά έντυπα πατώντας εδώ

 

           δείτε παραδείγματα εφαρμογής του κανονισμού πατώντας εδώ  και εδώ



  Συμφωνα με τη διάταξη C‑195/08 PPU (Συλλογή 2008, σ. I‑5271) /51 ορίζεται:

1. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Η γνώμη τους σχετικά με ζητήματα που τα αφορούν λαμβάνεται υπόψη σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητά τους.

2. Σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.

3. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί τακτικά προσωπικές σχέσεις και απ’ ευθείας επαφές με τους δύο γονείς του, εκτός εάν τούτο είναι αντίθετο προς το συμφέρον του.



    δείτε το πλήρες κείμενο της Γνωμοδότησης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ πατώντας εδώ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Θα μας ενδιέφερε η άποψή σας για το παραπάνω κείμενο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Tο gonis.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gonis.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.