6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Γιορτή του Πατέρα

τρίτη Κυριακή του Ιουνίου


ΔΕΝ ΤΥΛΙΓΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ. ....
ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!.


Η Ημέρα του Πατέρα ήταν ιδέα της Sonora Smart Dodd από την Ουάσιγκτον της Αμερικής,το 1910, εμπνευσμένη από τη γιορτή της μητέρας, θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της William J. Smart , βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του και τα 6 παιδιά της οικογένειας. Έκτοτε καθιερώθηκε να εορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η Ημέρα του Πατέρα είναι μέρα αφιερωμένη στον Πατέρα, τον ιδιαίτερο άντρα στη ζωή μας.Συχνά ξεχνούμε τις θυσίες του πατέρα μας και το ρόλο που έχει διαδραματίσει στη διαμόρφωσή της δικής μας ζωής .

Η Ημέρα του Πατέρα μας προσφέρει τη δυνατότητα να δείξουμε και να εκφράσουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας προς τον άνθρωπο αυτό που αξίζει με το παραπάνω την υποστήριξη μας .

Η Ημέρα του Πατέρα είναι η πλέον κατάλληλη αφετηρία για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε πέρα από τη "δική μας οικογένεια" και να τιμήσουμε τον άνθρωπο που μας πρόσφερε χαρά και ευτυχία.

Η Ημέρα του Πατέρα είναι μέρα τιμής του πατέρα γεννήτορα, του γονέα τροφού, παιδαγωγού που δίνει όλα τα εφόδια στο παιδί του για να μεγαλώσει που γίνεται ο ίδιος παράδειγμα για το παιδί του.

Η Γιορτή του Πατέρα είναι μέρα τιμής όχι μόνο για τον πατέρα μας αλλά και για όλους τους άντρες που λειτούργησαν ως πατρική φιγούρα στη ζωή μας , είτε ως Πατριός , Θείος , Παππούς ή ‘Μεγάλος Αδελφός ‘ .

Συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘ Πατέρας ‘ για να τιμήσουμε πνευματικούς ηγέτες , εφευρέτες και πρωτοπόρους ιδεών , προϊόντων , υπηρεσιών ή ατόμων .

Ο πατέρας είναι ένα πρόσωπο που άλλαξε σημαντικά το ρόλο του μέσα στο χρόνο. Σήμερα οι Ρόλοι είναι μοιρασμένοι αλλά πάντα ο πατέρας στην Ελληνική οικογένεια αποτελεί το "πρότυπο" για τα παιδιά, ο στηλοβάτης της οικογένειας.Για το λόγο αυτό ο πατέρας είναι συνώνυμος με την καθοδήγηση και την προστασία , ως το άτομο που αγαπάμε , εκτιμούμε και σεβόμαστε .

Ας είναι η Ημέρα του Πατέρα μέρα γιορτής και τιμής για αυτό τον ιδιαίτερο άντρα και να του εκφράσουμε με τον τρόπο μας πόσο σημαντική θέση έχει στη ζωή μας και πόσο μας επηρεάζει .

Η Ημέρα του Πατέρα εφέτος γιορτάζεται στις 18 Ιουνίου 2023 γι’ αυτό ας μη ξεχάσουμε να κάνουμε αυτή τη μέρα ιδιαίτερη .

Είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον πατέρα μας για όλη του την αγάπη και υποστήριξη με κάρτες , λουλούδια και άλλα δώρα αγάπης. Μερικοί προτείνουν το τριαντάφυλλο, το μεν άσπρο, για τους ζωντανούς, το δε κόκκινο, για τους νεκρούς πατέρες.

Είναι η στιγμή για πρωινό στο κρεβάτι , οικογενειακό μάζεμα και το "Σ’ Αγαπώ Μπαμπά" γραμμένο με ξυλομπογιά και, βέβαια μια καινούργια ωραία γραβάτα.Μικρά δωράκια για μεγάλες αγάπες.

Η κατάλληλη μέρα για να πούμε στον πατέρα μας πόσο σημαντικός είναι για μας και πόσο εκτιμούμε τη ζεστή και φιλική του συντροφιά .

Ας εκφράσουμε την εκτίμηση και την αγάπη μας στον άνθρωπο που μεταμορφώθηκε από καταπληκτικό σύζυγο σε σπουδαίο πατέρα .

Ας ψάξουμε να βρούμε μερικά μοναδικά πράγματα και τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τη μέρα αυτή για να έχει ο πατέρας μας ως γλυκιά ανάμνηση για την υπόλοιπη του ζωή .

Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία (Ζ.Φρόυντ)

        Ολοι είμασταν κάποτε παιδιά...


  Είναι γεγονός ότι η σημερινή γιορτή του πατέρα είναι άγνωστη σε σχέση με την γιορτή της μητέρας. Πέρασε πολύς καιρός ώστε να διαφοροποιηθεί η ουσία από τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης που και οι δυο γιορτές διατρέχουν. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια μέρα τιμής και μνήμης προς τους γονείς μας. Άλλωστε πρόσφατα πέρασε η μέρα των γονέων. Η σημερινή μέρα όμως έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις τεράστιες αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας.
   Πόσο σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στους σύγχρονους πατεράδες που είναι πολύ κοντά στα παιδιά τους, που συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή τους όχι μόνο στις κρίσιμες αποφάσεις αλλά και στην καθημερινότητα τους. Η αγάπη και η τρυφερότητα προς τα παιδιά απενοχοποιήθηκε, ενώ ταυτόχρονα ο σύγχρονος πατέρας φροντίζει χωρίς να κρατά συναισθηματικές αποστάσεις, απαλλαγμένος από στερεότυπα του παρελθόντος διεκδικεί την καθημερινή παρουσία και συμμετοχή στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών. Η σημαντικότατη αυτή η συμμετοχή οδηγεί στην κάλυψη της ανάγκης των παιδιών για συνδόμηση του χαρακτήρα τους.
   Η πανοπλία που φορούσε παλιά έχει παροπλιστεί εντελώς καθώς οι γενικότερες ανάγκες της σημερινής οικογένειας απαιτούν και τους δύο γονείς να τρέχουν για όλα χωρίς διάκριση.
   Το στερεότυπο του κουβαλητή έχει καταρρεύσει επίσης καθώς και οι δυο εργάζονται.
   Η σημερινή γιορτή έχει περισσότερο συναίσθημα από παλαιότερα και μεγαλύτερη σημασία για τους μπαμπάδες.           Μια τέτοια μέρα ας θυμηθούμε τον δικό μας πατέρα.Τι έκανε πότε, πως και ας ερμηνεύσουμε τις πράξεις του στις συνθήκες της εποχής εκείνης και ας σκεφτούμε πως δρούμε εμείς ως γονείς σήμερα.
Είτε ως κόρη , είτε ως γιος έχουμε πολλές “οικείες συμπεριφορές”. Συμπεριφορές που μας έχουν καθορίσει, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ας αναλογιστούμε την συμβολή του στην ανατροφή μας ως παιδιά και ως κάνουμε τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην δική μας συμπεριφορά ως σημερινοί γονείς.
Είναι αυτός που μας έμαθε, ότι το να πέφτεις δεν είναι τραγικό, κακό ή λάθος αλλά απαράδεκτο είναι το να μην σηκώνεσαι όταν πέφτεις.
Είναι αυτός που μας έμαθε την διάκριση δίκαιου - άδικου. Έθεσε αξίες και εκπαίδευσε την αυτοπεποίθηση μας.
Είναι αυτός που μας έμαθε πως να αντιμετωπίζουμε την ζωή και τις δυσκολίες της.
Είναι αυτός που ως πρότυπο (θετικό ή αρνητικό) καθόρισε την συμπεριφορά μας στην σημερινή οικογένεια μας.


Σίγουρα έχει αλλάξει στην κοινωνία η εικόνα του σύγχρονου πατέρα. (δειτε το video) 

Η άποψη μας είναι ότι αποκαλύφθηκε πετώντας την πανοπλία του δείχνει την τρυφερότητα και την αγάπη που νιώθει στα παιδιά του.

Υπάρχουν και κάποιοι πατεράδες (παντρεμένοι , διαζευγμένοι,εκτός γάμου κ.α.) που εμποδίζονται στο να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα των παιδιών τους. Αυτοί οι μπαμπάδες νιώθουν την σημερινή γιορτή πιο έντονα αισθάνονται πικρία,στεναχώρια και απογοήτευση. Σε αυτούς λοιπόν θα ευχηθούμε δυο φορές ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και σε όλους να Ευχόμαστε στα παιδιά μας ΓΟΝΕΙΣ πάντα επί 2 , υγιείς και με άπειρη αγάπη.


Δειτε την χειροτεχνία της GOOGLE όπου μπορειτε να φτιαξετε καρτουλα για τον μπαμπά:


Χρόνια Πολλά σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου