Η όλη κατάσταση του διαζυγίου είναι πολύ πιεστική και χρονοβόρα , όταν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον άλλον γονέα και φτάνουμε να μας καθορίσουν κάποιο τρίτοι που είναι έξω από την οικογένειά μας θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας και την σχέση μας με το παιδί. Πράγματι είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη και δυσάρεστη και νιώθουμε σαν χαμένοι στο διάστημα που δεν ξέρουμε από πού πρέπει να πρωτοξεκινήσουμε και τι να περιμένουμε. Για αυτό το λόγο βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτήν δύσκολη φάση και είμαστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να μοιραστεί μαζί μας την όλη κατάσταση που βιώνει αλλά παράλληλα του δίνεται και η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μία ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται στην ίδια ή σε παρόμοια κατάσταση και βίωσαν ή βιώνουν ακόμη τα ίδια συναισθήματα . Η πρώτη φάση του χωρισμού κουβαλά ένα συναισθηματικό φορτίο μαζί με πλήθος αναμνήσεων, καταστάσεων και συνήθως δυσάρεστων συναισθημάτων
Όχι στα παιδιά δεν μιλάμε για όσα έχουν να κάνουν σε σχέση με τις μεταξύ μας διαφορές , πώς νιώθαμε εμείς στο γάμο μας ως σύζυγοι , δεν κατηγορώ τον / την πρώην σύντροφο μου.
Όταν είμαι με τα παιδιά μου πρέπει να περνώ ποιοτικό χρόνο, να κάνω δραστηριότητες όπως έκανα και πριν. Για παράδειγμα να μαγειρεύουμε μαζί και να κάνουμε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους .
Ασφαλώς και είναι απαραίτητο να έχουν επαφή με τη γιαγιά και τον παππού , δεν αλλάζει κάτι στην συγγένεια .
Η διατροφή είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας . Οφείλουμε να τη βάζουμε, έστω αυτά που μπορούμε, δεν γίνεται να μην κατατίθεται .
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι γονείς δεν έχουν επαφή με τα παιδιά τους είναι πολλοί. Για παράδειγμα στην περίπτωσης μετοίκησης, μετεγκατάστασης ή για λόγους έλλειψης συνεννόησης.
Στην περίπτωση όμως που η επικοινωνία μας για τα παιδιά μας ανάμεσα σε σας και την/τον πρώην σύζυγο έχει διακοπεί εντελώς, ή δεν λαμβάνουμε καμιά ανταπόκριση, τότε ίσως είναι καιρός να αναζητήσουμε συμβουλές ειδικών, όπως ο ψυχολόγος, ο μεσολαβητής ή ο δικηγόρος.
Στην περίπτωση που υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία δεν τηρείται καθώς και στην περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις για τα παιδιά μας δεν είναι εφαρμόσιμες, τότε ο γονέας μπορεί να αιτηθεί στο δικαστήριο για μεταρρύθμιση ή ανάκληση της απόφασης.
Ζητούμε από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον να μην ασκεί κριτική για το διαζύγιο μας μπροστά στο παιδί και τους απαγορεύουμε να το συζητούν με το παιδί ή να κατηγορούν τον/την πρώην σύζυγο, διότι είναι αντιπαιδαγωγικό.
Δε χρησιμοποιούμε φίλους και κυρίως τους συγγενείς ως μεσάζοντες στη δική μας διαμάχη. Συνήθως η επέμβαση των συγγενών φουντώνει τη διαμάχη του ζευγαριού.
Το διαζύγιο είναι μια κατάσταση η οποία δεν είναι πάντοτε αρνητική αλλά μάλλον ωφέλιμη στις περιπτώσεις που μπορεί να αποφευχθούν επιπλέον συγκρούσεις και εντάσεις που θα επιτείνουν το ψυχολογικό άγχος του παιδιού και που μπορεί να γενικευτεί σε άλλους τομείς της καθημερινότητας και της υγείας του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διαζύγιο είναι ευεργετικό όταν μπορούμε να το διαχειριστούμε με το/τη σύζυγο μας με ψυχραιμία και σύνεση.
Αυτό που βλέπω και μ’ αρέσει είναι τα στελέχη του ΓΟΝ.ΙΣ πόσο καλά είναι και ενωμένα, γι’αυτό πρέπει και εύχομαι να συνεχίσετε έτσι γιατί πράγματι αυτός ο τομέας είναι πολύ δύσκολος. Συγχαρητήρια από ΕΦΗΜ. Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ
Γ. ΑΜΕΡΑΛΗΣ Εξαιρετικό σεμινάριο. Σας ευχαριστούμε
για όλα.
Πραγματικά ένα πολύ καλό βιωματικό
σεμινάριο. Συγχαρητήρια! Ένα μεγάλο
ευχαριστώ.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις γνώσεις που μας προσφέρατε! Είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία μου ως παιδαγωγός.
Σοφία
Σας ευχαριστώ και εγώ και η αδελφή μου για όλα αυτά που μάθαμε και μοιραστήκαμε μαζί σας. Να είστε καλά και να συνεχίζετε έτσι.